Dobrodošli na naš blog!

Galerija Matice srpske

Na ovoj stranici možete da pročitate detalje o aktivnostima u okviru projekta.

gms
17.
2020 April

Umetnička radionica kod kuće

Umetničke Uskršnje čarolije

Ideja
Iako je mesec april posvećen upoznavanju s Italijom i srpskim umetnicima koji su uzore za svoje stvaralaštvo pronalazili u delima italijanskih majsotra, ovu subotnju radionicu po- svećujemo jednom od najradosnijih hrišćanskih praznika, koji u nedelju proslavljamo – Uskrsu, kao i običajima koji se za njega vezuju.

Umetnička dela

 • Jovan Isajlović Mlađi Tablo porodice Stanković iz Stapara, 1874.
 • Katarina Ivanović Starica se moli pred obed, 1843–1845.
 • Faberžeova jaja, kraj XIX i početak XX veka
 • Materijal

 • Za uskršnja jaja:
 • nekoliko skuvanih jaja ili papir isečen u obliku jaja i tempere
 • Za uskršnje čestitke:
 • papir i tempere, olovke ili bojice

  Ispričajte deci priču

  Jedan od najvećih hrišćanskih praznika je Uskrs za čije su proslavljanje vezani različiti običaji. Međutim, bez obizira na njihovu različitost, zajedničko je da se praznik proslavlja u krugu porodice.

  Svaka porodica, širom sveta, ima svoje male uskršnje tradicije: farbanje jaja, pripremanje ukrasnih korpica ili gnezda za uskršnjeg zeca koji donosi poklone, spremanje ukusnih oborka i često posebnih hlebova. Pojedine porodice odlaze u crkvu, druge ostaju kod kuće i pripremamju se za proslavu, dok se u pojedinim zemljama, poput Španije, porodice okupljaju na trgovima, pevaju pesme i zajedno proslavljaju praznik. U Srbiji je Uskrs dan kada se porodica okupi oko svečane i bogate uskršnje trpeze, na kojoj se uvek nalaze specijalno pripremljana jaja, a njihovo ukrašavanje predstavlja pravo umetničko umeće. Prvo kuvano jaje se boji u crveno i ono se čuva u kući do sledećeg Uskrsa. Crvna boja nije slučajno izabrana, jer svaka boja ima svoje značenje, a crvena je simbol radosti i života. Zovemo ga čuvrkuća ili jaje čuvar, jer se veruje da ono čuva i štiti kuću od svega lošeg. Za uskršnji obrok sledi i malo takmičenje za najjače jaje – vrh o vrh, šotka o šotku, a razbijeno jaje pripada onome ko ga razbije.

  Da li ste se nekada pitali zašto su baš jaja simboli Uskrsa u svetu? Još od davnina jaja su korišćena prilikom različitih proslava i svetkovina – drevni Egipćani, Rimljani, Gali, Persijanci bojili su jaja i poklanjali ih. Pojedini su čak smatrali da je iz jaja nastao čitav svet i nazivali su ga kosmičko jaje. Verovalo se da jaje ima specijalne, magijske moći i da je ono simbol radosti i života – jer iz njega nastaje novi život. Takođe, jaje je u središtu i jedne od najvećih zagonetki ikada postavljenih: Šta je starije koka ili jaje? Da li možda možeš da je odgonetneš?

  Posmatrajući slike, postavite mališanima pitanja i razgovarajte

 • S obzirom da je uskrs jedan od praznika koji proslavljamo u krugu porodice i najbliže rodbine, predlažemo da pogledate sliku Jovana Isajlovića Tablo porodice Stanković iz Stapara? Koga sve vidite na ovom porodičnom portretu? Koliko članova porodice je predstavljeno na njoj? Šta misliš ko je glava, odnosno strešina porodice? Koliko imaju dece? Da li ti je neobično da jedna porodica ima toliko dečice? Šta misliš koliko uskršnjih jaja su oni farbali? Nekada su porodice imale više članova nego danas. Muž i žena bi nakon venčanja, ostajali u kućama sa svojim roditeljima i često su imali puno dece, baš kao na ovoj slici. Koliko članova ima tvoja porodica?
 • Sada dobro pogledajte sliku Starica se moli pred obed koju je naslikala slikarka Katarina Ivanović. Šta sve vidite na njoj? Šta je postavljeno na trpezi? Sada razmislite kako izgleda vaša porodična uskršnja trpeza. Šta biste sve dodali na njenu kako bi izgledala kao vaša?
 • Pretpostavljamo da ste na Katarininoj slici primetili da fale raznobojna ukrašena jaja bez kojih ne možemo zamisliti uskršnji obrok. Da li smo u pravu? Sada želimo da vam pokažemo u svetu najpoznatija i najraskošnija uskršnja jaja. Pogledajte fotografiju sa Faberžeovim jajima. Ova jaja nazvana su po ruskom zlataru i draguljaru Petru Faberžeu. Svake godine pred Uskrs pravio ih je od skupocenih materijala – zlata i dragog kamenja za rusku kraljevsku porodicu. Šta misliš koje jaje je bilo njihovo omiljeno? Zanimljivo je da je Faberže za svako jaje koje je napravio smišljao i njihova imena. Da li možeš da pogodiš koje jaje je nazvao Đurđevak, Lovorovo stablo, a koje Pupoljak?
 • Budite kreativni

  Prepustite se kreativnosti, prionite na rad i napravite vaša jedinstvena umetnička uskršnja jaja ili čestitke. Inspiraciju pronađite među umetničkim delima Galerije Matice srpske, potom izaberite detalj ili celu sliku i po uzoru na nju ukrasite vaša jaja – skuvana ili napravljena od papira i/ili uskršnje čestitke. Predlažemo vam da čestitke pošaljete članovima prodice, koji trenutno nisu s vama ili dragim prijateljima, jer smo sigurni da će izazvati osmehe na licima primaoca i učiniti da njihovo srce „zaigra”.
  Za radoznale

 • Faberžeova jaja

 • Faberžeova uskršnja jaja se danas sa posebnom brigom čuvaju u muzejima. Na fotografijama ste videli kako ona izgledaju spolja, ali ukoliko pogledate video otkrićete kakvo iznenađenje ona kriju unutar sebe.

 • Vaskrs u hrišćanstvu

 • Ukoliko želite da otkrijete biblijsku priču o jednom od najradosnijih hrišćanskih praznika preporučujemo članak Dan za radovanje i dobrotu obajvljen u Politikinom zabavniku.

  Faberžeova jaja
  J. Isajlovic Mladji, Tablo porodice Stankovic iz Stapara
  K. Ivanovic, Starica se moli pred obed