Dobrodošli na naš blog!

Galerija Matice srpske

Na ovoj stranici možete da pročitate detalje o aktivnostima u okviru projekta.

gms
27.
2020 Mart

Umetnička radionica kod kuće

Dok je bio u Parizu, želeo je da mu bude blizu

Ideja
U martu – Mesecu frankofonije, radionice smo posvetili upoznavanju sa francuskom kulturom i umetnošću. Kao prestonica umetnosti Pariz je privlačio umetnike iz celog sveta, koji su ga posećivali kako bi naučili nešto novo, družili se, slikali zajedno i naravno pokazali svoje slikarsko umeće. Vasa Pomorišac bio je slikar koji je otišao u Pariz kako bi pariskoj publici pokazao svoja umetnička dela. Prilikom boravka u Parizu, u kom je ostao tokom četiri godine, voleo je da slika portret, a na jednom od njih naslikao je lik svoje ćerke Jasminke Pomorišac. Razmišljajući o putovanjima i osobama koja nam nedostaju kada nismo kod svoje kuće, deca, koristeći tehniku kolaža, mogu da naprave portrete njima dragih osoba.

Umetnička dela

 • Vasa Pomorišac Umetnikova kći, 1938.
 • Pablo Pikaso Žena koja sedi, 1938.
 • Anri Matis Žena u plavom, 1938.
 • Vasa Pomorišac Autoportret s paletom, 1932.
 • Vasa Pomorišac Autoportret, 1919/1920.
 • Materijal

 • Beli papir A4 formata
 • Stari časopisi, kolaž papir
 • Makaze, lepak

 • Ispričajte deci priču o životu Vase Pomorišca

  Prazan papir oduvek je bio veliki izazov Vasi Pomorišcu. Još kao malom dečaku olovke i bojice bile su mu omiljene igračke, a svoje slobodno vreme najviše je voleo da provodi crtajući i slikajući. Želju da postane umetnik Vasa je počeo da ostvaruje sa svojih trinaest godina, kad ga je u svoj umetnički atelje primio iskusni slikar Stevan Aleksić. Pouke učitelja sa uživanjem je upijao i dok ga je posmatrao kako priprema pribor za rad – platna, boje, četkice i palete i potom sa sigurnošću velikog majstora strpljivim potezima stvara magiju na platnu, želja da postane slikar sve snažnije je rasla u njemu. Svakog dana neumorno je preslikavao radove svog učitelja, pomagao mu je i kopirao crteže iz različitih umetničkih knjiga. Nakon nekoliko godina, kada je odlučio da učenje nastavi u umetničkim školama – akademijama, započela su njegova putovanja i umetničke avanture. Prvo je otputovao u Nemačku u grad Minhen, potom u Zagreb, glavni grad Hrvatske, kratko je učio i u srpskoj prestonici Beogradu da bi nakon njega otputovao u daleki London. Ova umetnička putovanja donosila su i brojne izazove. Jednog dana zapisao je „kako je teško kad znaš da ne znaš“ – a sad za trenutak zastanite sa čitanjem i razmislite kako mu je bilo i na kakve je prepreke i poteškoće nailazio. Prisetite se samo gradova u kojima je bio i nabrojte koje jezike je učio kako bi mogao da razume svoje učitelje.

  Nakon što je u engleskoj prestonici savladao i veštinu slikanja na staklu – pravljenje vitraža, vratio se kući kao stasali slikar. Sledeća stanica njegovog putovanja bio je grad umetnosti, ljubavi i svetlosti – Pariz u koji je otputovao sa svojom porodicom. Svakog dana otkrivao je grad i njegove znamenitosti, provodio je vreme posmatrajući šta i kako slikaju drugi umetnici, obilazio je muzeje i galerije, družio se sa srpskim slikarima koji su u isto vreme kad i on tamo živeli...i naravno svakog dana je neumorno slikao. Za razliku od većine srpskih umetnika koji su u Pariz odlazili kako bi se u slikanju usavršili, Vasa je otišao kako bi pariskoj publici pokazao svoje slikarsko umeće. Njegov talenat i originalnost brzo su prepoznali i odlučili su da ga nagrade medaljom, koja ga je uvek podsećala na vreme provedeno u Parizu. Među slikama koje je tada naslikao i izložio bio je i portret njegove ćerke Jasminke Pomorišac.

  Kada je Vasa došao u Pariz, tamo su već bili brojni umetnici iz celog sveta, zahvaljujući čemu je i postao centar umetničkih dešavanja. Svako od njih želeo je da postane poznat i priznat umetnik. Na primer u Pariz je, nekoliko godina pre Vase, došao i Španac Pablo Piksao, jedan od najpoznatijih slikara u celom svetu. Ni Francuzi nisu mogli da odole pozivu slikarstva, poput Anri Matisa. Njihova dela su sa divljenjem posmatrali srpski umetnici koji su stizali u Pariz, ugledajući se i tražeći inspiraciju za svoj rad u njima. Međutim, naš slikar Vasa je više voleo da inspiraciju pronalazi u slikarstvu srpskih crkava – freskama i ikonama koje je u svojoj domovini video i slikama renesansih majstora, poput Leonarda Da Vinčija, nastalim pre nekoliko stotina godina.

  Hajde da sad uživamo u Vasinim slikama i kroz umetničke pitalice otkrijemo kako je naslikao svoju mezimicu.

 • Zajedno sa vašim mališanima dobro pogledajte sliku desetak sekundi, potom skrenite pogled sa nje i pokušajte da se prisetite, do najsitnijih detalja, šta ste se sve na njoj nalazi?
 • Ponovo pogledajte sliku. Da li vam je nešto promaklo?
 • Šta mislite zašto je slikar naslikao portret svoje ćerke? Da li znaš kako se zove osoba koja pozira slikaru? Da li je njoj bilo teško da bude model svom tati?
 • Pokušaj i ti, zauzmi pozu kao ona. Koliko dugo možeš da izdržiš, a da se ne pomeriš i ne pričaš?
 • Kako biste otkrili bogatsvo i raznolikost umetnosti pogledajte Pikasove i Matisove portrete koji su naslikani u isto vreme kada je i Vasa slikao portret svoje ćerke.

 • Da li možete da otkrijete šta je zajedničko za ove tri slike? Uporedite ih međusobno i pokušajte da opišete svaku od njih – posmatrajte boje, linije i oblike.
 • Šta biste rekli koji od ovih umetnika je najviše voleo da se igra sa bojama, a koji sa izlomljenim linijama i čudnim oblicima? Pokušajte da pronađete nekoliko reči kojima biste opisali ova remek-dela.
 • Budite kreativni

  S obzirom da je naš slikar Vasa često putovao, predlažemo vam da sa decom razgovarate o putovanjima i potom odaberete jedno od njih, vama posebno i omiljeno. Prisetite se svih avantura i lepih uspomena koje ste s tog putovanja poneli sa sobom. Međutim, koliko god da u putovanjima uživamo, nikada ne možemo otputovati baš sa svim dragim ljudima – ne možemo povesti i mamu, tatu, sestru, brata, baku, deku,tetku, teču, ujaka, ujunu i sve drugare. Neko od njih nam na tim putovanjima uvek nedostaje. Razmislite koja je to osoba i potom tehnikom kolaža napravite njen portret.

  Crtajte, seckajte i lepite (kolaž papir, novine, magazine, tkanine,...). Neka vas svaki papirić koji zalepite inspiriše da se prisetite zbog čega volite tu osobu i zašto baš ona u vašem srcu zauzima posebno mesto. Portret sačuvajte i ukoliko želite, možete ga poneti sa sobom prilikom sledećeg putovanja. Ukoliko vas zanima kako je Vasa naslikao sebe pogledajte njegova dva autoportreta i postavite svojim mališanima sledeća pitanja:

  Za radoznale

 • Da li znaš šta je autoportret? Šta misliš kako slikar naslika svoj lik?
 • Šta nam na oba portreta govori da je na ovim slikama umetnik prikazao sebe? Da li je na njima pored svog lika naslikao još nešto?
 • Koji autoportret ti se viša sviđa i zbog čega?
 • Pitajte vaše mališane šta bi vam preporučili da naslikate na vašim autoportretima kako bi posmatrač kao i na Vasinim, sa sigurnošću znao čime se bavite i koje je vaše zanimanje.

 • Ukoliko vas zanima da otkrijete kako je izgledalo slikarstvo u srpskim crkvama u kojem je Vasa pronalazio inspiraciju, virtuelno prošetajte Galerijom> i pogledajte radove umetnika koji su sebe nazivali zografima. Idite na: Prvi sprat > srpska umetnost XVIII veka > Između tradicije i modernosti (prve 4 prostorije).

  Anri Matis - Žena u plavom, 1938
  Pablo Pikaso - Žena koja sedi, 1938
  Vasa Pomorisac - Autoportret sa paletom, 1932.
  Vasa Pomorisac - Umetnikova kći, 1938