Dobrodošli na naš blog!

Galerija Matice srpske

Na ovoj stranici možete da pročitate detalje o aktivnostima u okviru projekta.

gms
03.
2020 April

Umetnička radionica kod kuće

U skicen-blok beležim divote s puta

Ideja
Mesec april posvećen je upoznavanju s Italijom, koja je u celom svetu poznata po umetničkim delima i divnim građevinama. Zbog toga su je rado posećivali i srpski umetnici kako bi pred delima velikih slikara usavršavali svoje umeće, a njihove avanture i umetničke priče otkrivaćemo kroz dela predstavljena na izložbi Inspirisani Italijom. Priču započinjemo sa slikarom Pavlom Simićem, koji je u glavnom gradu Italije, Rimu, boravio jedan kratak period. Šta ga je oduševilo i kakvoj umetnosti se u Rimu divio, deca će saznati posmatrajući njegov skicen-blok u koji je beležio divote s puta.

Umetnička dela

 • Pavle Simić, Bog otac, 1841.Vasa Pomorišac
 • Pavle Simić, Dve karijatide, 1841.
 • Pavle Simić, Skice šlemova i mača, 1841.
 • Pavle Simić, Rim, 1841.
 • Rafael Santi, zidne slike Vatikanske palate
 • Materijal

 • Karta sveta
 • Beli A4 papir
 • Olovke i bojice

 • Pročitajte deci interaktivnu priču o životu Pavla Simića

  Draga deco dozvolite mi da vam se predstavim. Moje ime je Pavle Simić. Rodio sam se pre dvesta dve godine (to vam je 100 godina, plus 100 godina i još dve) u trgovačkoj porodici u glavnom gradu Vojvodine. Da li znaš koji je to grad?

  Tačno, Novi Sad! U mom detinjstvu posebno me je obradovala vest kad sam čuo da se u Novi Sad doselio italijanski slikar, sa pomalo neobičnim imenom – Alojz Kastanja, ali sam ga dobro upamtio jer je bio moj prvi učitelj slikarstva. U njegovoj slikarskoj radionici sam otkrio čari i lepote italijanske umetnosti i nova ljubav tada je rođena. Poželeo sam da otputujem u Italiju i uživo posmatram remek-dela italijanskih majstora. Ta želja mi se ostvarila nešto kasnije, kada sam imao dvadeset i tri godine, u vreme kada sam završavao slikarsku školu – likovnu akademiju u Beču. Tada sam odlučio da otputujem u Rim, glavni grad Italije. Pre nego što sam krenuo u italijansku umetničku avanturu, dobro sam se pripremio. Prvo sam istražio geografsku kartu sveta, pronašo Italiju na njoj i sa uzbuđenjem uzviknuo: Italija po svom obliku na čizmu liči! Pažljivi slušaoče, molim te pogledaj i ti kartu sveta i reci mi da li vidiš isto što i ja? Italija je zaista kao č_ _ _a.

  Potom sam pažljivo spakovao svoje kofere. Razmisli dobro, bez čega jedan umetnik ne može da krene na put? Malo ću ti pomoći, u pitanju su ol_ _ _ e, b_ _e i p_ _ _ri.

  Šetajući Rimom, razgledao sam divne građevine koje su bile svuda oko mene. Kako ih ne bih zaboravio skicirao sam ih – na brzinu crtao u svoj skicen-blok , koji sam uvek nosio u džepu svog kaputa. Pored njih, grad Rim je poznat i po tome tome što se unutar njega, verovali ili ne, nalazi i najmanja država na svetu – Vatikan, koju sam posetio kako bih video slavna dela italijanskog slikara Rafaela Santija, oslikana na zidovima soba i sala u kojima je živeo rimski papa. Jedna prostorija bila mi je posebno interesantna po svom imenu. Zove se Soba pečata, jer su njoj pečatirana važna dokumenta. Dok sam obilazio ove prostorije osećaj oduševljenja i radosti u potpunosti me je obuzeo. Bile su oslikane od poda do plafona Rafaelovim freskama – slikama na zidovma. Ah, kakvo slikarsko umeće! Izvadio sam svoj pribor – blok i olovke i počeo sam da crtam skice, koje sada želim da ti pokažem.

  Posmatrajte sa decom skice Pavla Simića i postavite im pitanja.

 • Da li se iz priče sećaš šta je skica? Šta je od slikarskog pribora Pavle Simić koristio na skicima? Šta misliš, zašto ih nije naslikao koristeći uljane boje, četkice i paletu?
 • Pogledajte fotografije Rafaelovih slika iz Vatikanske palate. Pokušajte da među njima pronađete detalje koje je Pavle Simić nacrtao u svom bloku.
 • Među ovim skicama krije se jedna koja nije nastala po uzoru na Rafaela. Da li možeš da otkriješ o kojoj skici je reč? Šta na njoj vidiš?
 • Budite kreativni

  RIM - VEČNI GRAD...Rim zbog mnogih drevnih građevina, izgrađenih i pre više od dve hiljade godina, koje se u njemu nalaze nazivaju još i Večni grad. Jedna od njih po kojoj je Rim poznat u celom svetu je velelepna građevina kružnog obilika – Koloseum. Kada su ga stari Rimljani sagradili u njemu su se održavale razne svečanosti, proslave, trke ali i borbe gladijatora. Ukoliko te zanima kako Koloseum danas izgleda, možeš virtuelno prošetati i upoznati ga.
  ITALIJANIZMI...Da li znaš da su pojedine reči veoma slične na italijasnkom i srpskom jeziku? Pokušaj da odgonetneš značenje sledećih italijanskih reči:

 • Ciao (ćao), pizza (pica), dottore (dotore), musica (musika), tigre(tigre), rosa (roza), pilota (pilota), capitano (kapitano), professore (profesore), genio (đenio), principessa (prinčipsa), balcone (balkone), faciia (faćia), cucina (kućina), mandarina (mandarina), peperone (peperone), posta (posta), visita (visita), costare (kostare), bravo (bravo), famiglia (familja), gondola (gondola), presona (persona)...

 • UKUSI ITALIJE...Predlažemo vam da nakon užitka u priči o novosadskom slikaru Pavlu Simiću i njegovoj rimskoj avanturi s vašim mališanima pripremite neki od italijanskih specijalteta – sladoled, pastu, picu... i uživate u nedoljivim uksima Italije.>

  Pavle Simić, Bog otac, 1841.
  Pavle Simić, Dve Karijatide, 1841.
  Pavle Simić, Rim
  Pavle Simić - Skice šlemova i maca, 1841.
  Rafael Santi - Heliodorova soba
  Rafael Santi - Heliodorova soba - plafon
  Rafael Santi - Heliodorva soba - Vizija krsta
  Rafael Santi - Soba pečata