O nama

Galerija Matice srpske

Galerija Matice srpske, sa kolekcijom umetničkih dela nastalih u periodu od XVI do XXI veka, predstavlja jedan od najbogatijih umetničkih muzeja u Srbiji. U Stalnoj postavci su izložena značajna umetnička dela XVIII, XIX i XX veka koja ilustruju nastanak i razvoj srpske umetnosti novijeg doba i ukazuju na položaj nacionalne kulture u evropskom kontekstu.

Pored Stalne postavke, u Galeriji se priređuju povremene izložbe različitog karaktera – međunarodne, lokalne, monografske, tematske i druge. Posetioci Galerije svakodnevno mogu da uživaju u bogatom programu poput stručnih tumačenja izložbi, predavanja, promocija umetničkih izdanja, projekcija umetničkih filmova, razgovora s umetnicima i kreativnih radionica za decu i mlade. Zahvaljujući sinergiji umetnosti i novih tehnologija, Galerija je razvila mobilnu aplikaciju sa elementima proširene stvarnosti Doživi umetnost uz pomoć koje posetioci mogu da obiđu Stalnu postavku i saznaju više o izloženim umetničkim delima.

Umetnost nudi mogućnost da spoznamo različite istorijske epohe i osetimo duh prošlih vremena. Umetnička dela žive pod krovom Galerije Matice srpske, a stručnjaci Galerije ih svojim znanjima i aktivnostima oživljavaju. Na Vama je da posetite Galeriju i doživite umetnost na svojstven način!

Informacije o radnom vremenu i programima možete pronaći na www.galerijamaticesrpske.rs i društvenim mrežama @galerijamaticesrpske.