Dobrodošli na naš blog!

Galerija Matice srpske

Na ovoj stranici možete da pročitate detalje o aktivnostima u okviru projekta.

gms
01.
2020 Jun

Avantura za velike i male

Porodični dani u Galeriji Matice srpske

Avantura za velike i male predstavlja novi program u Galeriji Matice srpske, namenjen porodicama. Poučeni iskustvima tokom prethodnih meseci koji su nas usmerili na naše bližnje, podstakli na prisnost i ponovo ukazali na vrednosti porodice, odlučili smo da nastavimo da negujemo ovu povezanost i pokrenuli poseban porodični dan u Galeriji Matice srpske. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni porodični vodič, kroz igru uloga i zanimljive igre, zadatke i različite tematske celine otkrivaće priče o umetnicima i umetničkim delima koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske. Porodični dan se održava svake subote od 10.00 do 18.00 sati, po simboličnoj ceni od 150,00 dinara za celu porodicu.

 • 6. jun 2020. godine
 • Dva grada koje Dunav spaja – Budim + Pešta
  Saznajte kako je mladi Sava Tekelija otkrivao Peštu i ostavio za sobom velelepno zdanje koje i dan danas nosi njegovo ime. Istražite kako je izgledao ovaj grad na Dunavu i život u njemu pre više od 200 godina.

 • 13. jun 2020. godine
 • Umetnost na „bečki način“
  Poslušajte umetničke priče o carskom Beču, središtu nekadašnje imperije porodice Habzburg. Saznajte kako je Uroš Predić tokom svojih studija u Beču naslikao jednu od najslađih portreta u srpskoj umetnosti.

 • 20. jun 2020. godine
 • Začarani magijom Pariza
  Srpski umetnici, oduševljeni Gradom svetlosti – Parizom, često su tamo odlazili, učili, družili se i slikali. Zahvljujući njihovim delima, upoznajte se s kulturnim nasleđem i znamenitostima grada.

 • 27. jun 2020. godine
 • Na čizmu liči, umetnošću se diči
  Italija je u celom svetu poznata po umetničkim delima i divnim građevinama, zbog čega su je rado posećivali i srpski umetnici kako bi usavršili svoje slikarsko umeće. Otkrijte na kojim umetničkim delima su prikazani italijanski gradovi i zamišljajte da šetate ulicama uživajući u lepoti i ukusima Italije.


  Ukoliko vam se dopadne ova avantura, uz pomoć naše aplikacije Doživi umetnost možete na drugačiji način istražiti i upoznati dela iz Galerijske kolekcije. Aplikacija je dostupna u Google Play prodavnici, kao i na tablet računarima u Galeriji.